Thursday, November 1, 2012

Pink Things


OK, so when I was 15 my favourite colour was Blue, then and when i was 17 it changed to something a little more girly and now I adore PINK!!!! So I thought I had to share my favourite pink things with you here goes!

I love this quote, I love everything about it!! It pretty much describes me in nutshell!!  

Mengekalkan Perhubungan Dalam Persahabatan...

Saling memberi kebebasan
Persahabatan memberi kita ruang untuk berkongsi suka duka bersama dan bukannya untuk saling menyakiti dan membenci di antara satu sama lain. Tetapi menjadi sahabat baik juga tidak bermakna kamu harus memiliki seluruh ruang hidupnya. Misalnya, melarang temanmu membuat itu dan ini. Malah kamu juga sibuk mengatur perjalanan hidupnya. Ini jelas menunjukkan kamu terlalu mementingkan perasaan sendiri tanpa mempedulikan perasaan orang lain. Apalah salahnya jika kamu saling menghormati hak kebebasan dirinya. Dan apa yang penting, si dia jujur pada persahabatannya.

Saling menahan rasa cemburu
Ramai yang berkata cemburu itu bunganya cinta. Tanpa cemburu persahabatan yang dibina tak adalah ‘thrill’nya. Tetapi cemburu yang membabi buta boleh menjejaskan hubungan. Ada baiknya sebelum api cemburumu memuncak, cuba selidiki dahulu kebenarannya. Jika ada yang tak kena, tanyalah temanmu itu dengan baik tanpa bersikap marah dan menuduh. Usahakan untuk berbicara dengan fikiran yang matang dan tenang. Sebenarnya perasaan cemburu ini tidak perlu terlalu ditonjolkan kerana ini boleh membuatkan temanmu itu naik tocang. Dia akan mempergunakan kelemahan kamu itu untuk membuat kamu berasa cemburu dengan berulang kali. Tentu menyakitkan.

Saling memahami
Untuk menjadi sahabat yang baik kamu harus berusaha memahami dan mengenali diri sendiri serta permasalahannya dengan lebih mendalam. Misalnya temanmu itu menolak ajakanmu untuk keluar menonton wayang bersama, kamu tidak boleh membuat tanggapan yang bukan-bukan tentang dirinya. Mungkin dia mempunyai urusan yang mesti diselesaikan terlebih dahulu. Adalah lebih baik kamu mencari hiburan sendiri lagipun esok masih ada masa untuk kamu bertemu dia.

Saling mengalah
Demi menyelamatkan hubungan, tidak ada ruginya sekali sekala kamu bersikap mengalah. Kamu dan si dia sering bercanggah pendapat. Seperti menonton wayang, kamu sukakan filem romantik tetapi dia pula suka filem aksi. Oleh kerana sayangkan tali persahabatan yang telah terbina sekian lama maka si dia sentiasa menuruti segala kemahuanmu semata-mata mahu menjaga hati dan perasaanmu. Tetapi bila difikirkan semula, apalah salahnya sekali sekala kamu pula yang beralah dan cuba belajar memahami minatnya. Situasi ini tentu akan membuat si dia berasa bahagia dan lebih menyayangi dirimu.

Saling memberi kemaafan
Memaafkan perlu tetapi tidak mudah selagi perasaan kesal dan kecewa menguasai diri. Tetapi sebagai insan biasa, kita tidak dapat lari daripada melakukan kesalahan dan kesilapan. Lagipun, sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula kita sesama sendiri. Belajar menjadi seorang teman yang sudi memberi kemaafan kepada orang lain biarpun kamu sendiri tahu perkara itu bukanlah berpunca dari kesalahan atau kesilapan dirimu.

 Ingat...! Kasih sayang perlu ada pada sesama insan... ;)

Miss Universe 2012...perghhh!!!

Miss Universe India

Miss Universe Croatia

Miss Universe Israel
 
Miss Universe Sri Lanka
Miss Universe South Korea
Miss Universe Australia
Miss Universe Bolivia

Aku, Kau dan Dia..bisa buat airmata mengalir...

Filem ini mengisahkan tentang harapan seorang gadis bernama Mia yang kehilangan tunangnya Han (Pekin)  dalam kemalangan jalanraya.. Kemudiannya, Mia pula mengalami kemalangan dan koma selama 2 minggu. Hidup Mia diselubungi kesedihan tak sudah-sudah dan melampau nak rak.

Semua berubah apabila  dia terjumpa Izlan seorang pemuzik jalanan. Izlan memainkan lagu kegemaran Ilhan. Melalui pertemuan itu, Mia dan Izlan kemudiannya menjadi semakin rapat. Di situ bermulalah konfiik dalam hidup Mia. Ingatan dan cintanya masih kuat pada tunangnya. Adakan Izlan cinta baru Mia?

Sebenarnya takut nak tengok filem ni sebab agak frust dengan 2 filem cintan Pierre iaitu 9 September dan Chantek….tapi yang ni best la pulak kan…bagus la Pierre…
Those yang tengok Ombak Rindu, Sepi…mesti tonton  filem ni juga dan feeling….Kalau konon korang minat Ombak Rindu sebab jalan cerita / syahdu instead of sebab pelakon dia gred AAA, cuba try tonton Aku Kau dan Dia pulak…..
Lepas tonton filem ni, akan rasa…’ohh, yang berlakon dalam Sepi tu Pierrrree jugak kannnn’.

Filem ni mungkin akan lebih popular kalau tukar tajuk / title – Aku, Kau dan Dia….title ini telah di’rosak’kan oleh Aku Ada Kau Ada??, Kau dan Aku, Hanya Aku Cinta Kau Seorang….hmm, if you know what I mean…

Pelakon Zarina Jamalullail cam sangat sesuai dalam watak tu. Dan best jugak dapat tengok muka lain, balik2 muka sama je..(ops, sori MIG)..  Plus, watak ni juga cam nampak sesuai ngan Lisa Surihani sebab muka cam iras2 kan…tp better la bagi kat Zarina..dia pun berlakon dengan baik…

Pekin punya style rambut dalam filem ni adalah kelihatan tampan. Dia ni dah lama berlakon tp jarang pegang watak hero ke ape. Rasa kalau dia maintain style rambut gitu, dia akan lebih banyak menghiasi filem-filem tempatan… 

Remy pun biasa la best kan. Plus takde pelakon tambahan yang agak menyampah dalam filem ni. Seronok tengok Nash dan Amerul tu. Plus Harun Salim Bachik, Marissa dan budak Haris dalam filem ni. Bagus2…cool jee…
In term of jalan cerita, agak kreatif dan tidak santai. Kalau jiwa halus tu, boleh saya kata ada can untuk menangis gak la. Nak cite banyak pun xboleh sangat, sebab nanti spoil. Tapi just boleh cakap, ianya sesuatu yang berbaloi untuk ditonton la.

Lagi satu pemandangan dalam filem ni cantik2. Jelas macam tengok HD..hoho…. Then, Dialog pun banyak yang touching2..part2 diorang memotivasikan Mia and part Izlan ngorat Mia tu..hehe…bagus2..biasa la filem Pierre kan…

Satu yang sangat nak puji adalah babak Remy Ishak guna buku gergasi tu…sangat cool kot..habislah pasni time wedding ada orang wat gitu, or propose guna benda tu ke…. Habis rabak poket pakwe2 sekalian sebab ia sangat sweet..haha…

Apa yang kureng??
Em, maybe takde pelakon yang bebintang sangat cam Aaron, Sam or Maya Karin, kalau tak, ada potensi lg ramai orang beli tiket dan tengok
Title tak berapa menarik sangat..seperti yang dimaklumkan di awal post
Nice movie, good job…tp still xleh lawan Kabir Bhatia….xde something gempak / unik sangat yang orang akan ingat lama2….xpe, way to go..hehe…

Kesimpulan dia, pergilah menonton filem Aku, Kau dan Dia…karya seperti ini pada saya layak untuk mendapat kutipan yang bagus dan wajar dihargai. Tahniah wat produksi filem ni kerana menghasilkan satu filem baik dan layak digelar filem..hehe..
** lepas tengok filem ni, sila hati2 melintas jalan…guna jejantas kalau ada.






Tuesday, October 30, 2012

Oh My English!

Bad English is becoming a trend, donchu think?  

When conversing with friends, I would jokingly translate all my Malay words directly to English without changing the sentence structure oh boy am I hilarious or what. Hahaha....Unfortunately, it’s no longer funny when it turned into a *super bad ass* habit I can’t control. 
This is worrying. I iz scared.

Okay fine, not to USE BROKEN ENGLISH anymore. And to speak better English... ;) 
Kemon lah Malaysians, wake up! Yu kenduit. Like what Maria Elena said about Oh My English, its some kind like added value to us if we know how to speak in English because English is an universal language...;)




OH MY ENGLISH! LOLOLOLOLOL

Paris???? oh! my dreams...

Paris is a stuff of dreams....I want to go to Paris, with.............sorang-sorang aje...syok aper...;) 
Paris is not just any city, it's a mosaic of villages and neighbourhoods, each one with its own special identity, wahhhhh.....so good...quite different from the others. Paris is a city with something new to offer around every corner: monuments, architecture, historic avenues, parks and gardens...hebat kannn??? nak lepak kat eiffel tower dari pagi sampai pagi lagi...huhu....

Renowned worldwide as a capital of fashion and gastronomy....i suka tengok tempat-tempat yang banyak sejarah...hmmm....WOOHOO! 









Wow…bilalah tuh… *dreamy eyes*



Can you smell me? ;) Without thinking much terus begini jadinya

ADAM DAN HAWA

Secara ringkas, Adam dan Hawa mengisahkan mengenai Ain Hawani (Nadia Nissa) atau Hawa, seorang remaja lepasan SPM yang berkerja sementara sebagai guru tadika di taman didikan kanak-kanak milik kakak kepada Adam Mukhriz  Hawa dan Adam telah berkenalan dan akhirnya berkawan. Adam seorang lelaki kacak dan playboy yang bekerja sebagai juruterbang. Pada suatu hari Hawa dan Adam telah ditangkap basah selepas difitnah oleh seseorang yang mempunyai perasaan dengki terhadap hubungan mereka. Hawa bagaimana pun tidak dapat boleh menerima ketentuan apabila dia dipaksa kahwin dengan Adam oleh keluarga. Apabila sudah bergelar suami isteri, Ain tak dapat menerima Adam yang bekerja sebagai juruterbang ini sebagai suami. Ditakdirkan, Ain berjaya melanjutkan pelajaran ke luar negeri dan mereka berpisah sehingga 8 tahun lamanya. Selepas tempoh yang lama, di depan pintu Masjidil Haram di Kota Mekah, mereka bertemu semula. Adam masih menganggap Ain sebagai seorang isteri yang sah, bagaimanapun Ain masih kekal dengan pendiriannya. Ego tetap mengatasi hati Ain walaupun Adam mengharapkan wanita ini kembali menerimanya semula. Apakah kesudahan kisah cinta antara Adam & Hawa ini?

SINOPSIS NOVEL ADAM DAN HAWA
AIN HAWANI, zaman solonya ternoktah pada usia remaja. Hanya kerana silap perhitungan, timbul prasangka buruk, menyebabkan dia dan Adam Mukhriz terjerat. Rayuannya tidak dipedulikan. Lelaki itu pula diam membisu, seolah-olah benar apa yang berlaku. Akhirnya, ijab kabul antara mereka terlafaz dalam paksa dan tanpa rela. Sayangnya, hubungan suami isteri ini hanya tertulis di atas kertas sahaja. Ain yang kecewa, pergi jauh mencari harga diri.



Friday, October 26, 2012

Persahabatan 3 Segi...

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...
        
"...Ada masanya kita perlu DUDUK SENDIRIAN. BERSEORANGAN sambil merenung langit. MEMIKIRKAN diri sendiri, hala tuju kehidupan. Mengingati DOSA-DOSA lalu yang belum diampuni. Mungkin masa ini BUKAN untuk MENCARI CINTA. Tetapi masanya untuk MEMPERBAIKI CINTA pada ALLAH ..."        

                          
Aku bukan mahu cerita tentang kisah percintaan. Tapi kisah tentang sebuah persahabatan. Situasi dimana kita berada di "tengah-tengah"di dalam sebuah persahabatan. Pernah ke kita merasa satu perasaan  "tersisih" apabila kita bersama dengan dua orang yang memang kawan baik sedangkan mereka juga kawan kita? 
Orang dulu-dulu pun, selalu cakap yang " tak baik berkawan/bergambar dengan kawan yang nombor ganjil, contoh :- berkawan 3 orang, 5 orang atau seangkatan dengannya".

Bagaiman jika kita berada dalam sebuah persahabatan "3 orang", dan salah seorang MESTI dan WAJIB akan terasa "tersisih dan dipinggirkan". Cerita ni bukan satu rekaan, tapi cerita ini adalah kenyataan dan aku pasti ramai yang pernah merasa dalam situasi ni. Kawan yang tersisih tu mungkin pada awal mula macam cool, tapi lama kelamaan disebabkan terlalu pendamkan perasaan kecil itu, akhirnya yang tersisih itu mengundurkan diri, lalu membiarkan kawan dia yang 2 orang tu. Yang 2 orang tu mungkin berasa pelik dan hairan , dan timbullah berbagai-bagai persoalan antara mereka, seperti contoh :-  "kenapa dia punye perangai macam pelik, kenapa dia dah tak nak kawan dengan kita lagi, kenapa dia macam menjauhkan diri dengan kita, kenapa dia macam nak elak daripada nak bercakap dengan kita, kenapa dan seterusnya kenapa".

Rambut sama hitam, tapi hati lain-lain. Dekat situ, kita boleh tengok siapa yang berada di sisi kita di mana waktu susah dan waktu senang. Sekali lagi terjerumus dalam persahabatan 3 segi ni. Tapi, daripada situ dapat belajar macam mana nak abaikan dan menjadi hati yang "kering".  Bila berada di tempat baru, lagi banyaklah aku jumpa perangai yang pelik-pelik. Berkawan dengan yang tu dan berkawan dengan yang ni. Bila yang sorang ni minta tolong apa jenis hal, mulalah yang sorang ni banyak memberi alasan dan mengeluh. Tapi, bila yang sorang lagi meminta tolong, senang je nak hulurkan bantuan. Dapat lihat sifat pilih kasih di situ? 

Moral of the story,
Elakkan daripada berkawan dengan kawan yang nombor-nombor ganjil ni.
Nanti diri sendiri yang merana dan merasa perasaan sakit tersebut.
                                                                                                                                                                                   

-->
 

Sunday, June 10, 2012

cinta itu sangat indah

cinta.....

semua manusia tahu dan dapat merasai apa itu cinta...
cinta yang indah datang dari keikhlasan hati dan tercetus dari sanubari....
untuk menilai cinta terlalu banyak yagn perlu dihadapi....
perlu rasa bahagia, sedih, duka, pahit dan manis....

alangkah indahnya jika cinta itu hanya milik kita yang mutlak...
tidak diusik dan dicemburui oleh sesiapa...
tidak dicemari dek tomahan dan hasutan...
pasti cinta itu akan indah dan bahagia buat selama-lamanya...

ibu berpesan....
carilah cinta yang kekal dan hakiki...
pasti berakhir dengan kebahagiaan...
tapi itu tak semudah yang diharapkan...kerana cinta sebegitu amat sukar untuk dimiliki....

Dulu aku selalu tertawa jika membaca atau mendengar kisah-kisah roman tentang dua orang muda-mudi yang sedang jatuh cinta. Dunia seakan milik kita berdua. Kau dan aku berjanji sehidup semati. Kau adalah matahariku, rembulanku, tempatku berteduh. Bayang wajahmu menghiasi mimpi-mimpiku, mengisi setiap detik kehidupanku, tiap saat yang kuingat hanyalah dirimu. Senyummu yang manis membuatku terbuai, tiada cinta lain selain dirimu seorang, laut kan ku seberangi, bukit kan kudaki dan bla… bla… bla… 

Pernahkah ada seseorang yang bertanya pada diri anda:
“Apakah anda pernah jatuh cinta?”
Jika memang pernah, reaksi pertama kebanyakan orang termasuk kita saat mendapat pertanyaan ini selalu berupa senyuman.  Entah karena apa, tapi itulah reaksi pertama yang muncul, selalu berupa senyuman. 

Banyak orang-orang yang karena tak mampu menyatakan cinta, lalu menangis, menyalahkan diri sendiri, atau sekadar berusaha menjauh dari orang yang dicintainya. Memendam rasa cinta bukanlah hal yang mudah, perlu mengorbankan diri sendiri, perlu melawan harapan dan keinginan diri yang semestinya tidak perlu dilawan, dan meski sudah begitu gigih usaha untuk menyembunyikannya, sang cinta akan terus minta diungkapkan, dinyatakan, karena cinta adalah sebuah kejujuran, ketulusan, pemberian diri seluruhnya... 

Cinta itu indah...
Apapun bentuknya, dan betapapun sakitnya ia...
Jadi jujurlah dengan cinta...
Karena apapun hal terburuk yang pernah kita alami, justeru akan menjadi hal terindah yang pernah kita miliki...
Bersyukurlah! Karena tidak setiap orang diberi kesempatan untuk menikmati saat-saat indah tersebut! Jangan sia-siakan cinta yang sedang datang menghampirimu,
nikmati saja iramanya,
dengarkan alunannya,
dan rasakan getarannya yang begitu lembut menyentuh hatimu...
Dan jika sang cinta harus pergi,
terimalah dengan hati yang lapang,
anggaplah itu sebuah anugerah yang pernah kau miliki...
Kepergiannya mungkin sangat mengecewakanmu,
tapi ingatlah,
bahawa kau pun pernah dibuat bahagia olehnya,
jangan membenci cinta meski ia telah mengecewakan dan menyakitimu,
karena hidupmu akan begitu kosong jika kau tak memilikinya.



love,
faryha...

Wednesday, May 2, 2012

Lara lagi....


Hanya sampai di sini sahaja, Kisah cinta kita berdua
Tiada daya selamanya, Terhenti di sini


Biar ku pujuk ati ini, Merawat rinduku sendiri
Setelah aku kau lukai, Sedangkan kau tahu


Kasih aku hanyalah untukmu, Tiada lain dalam diriku
Takkan berubah, walau dipisah laut biru


Cinta aku hanyalah untukmu
Tak pernah goyah, Tak pernah jemu
Takkan terpadam dalam hatiku
Ia milikmu.. percayalah


Mungkin sudah suratan kita, Terpisah sebegini saja
Pasti di suatu hari nanti, Ku jejak bahagia...


Friday, April 13, 2012

celebrate birthday gurl 12 April 2012@THE MANHANTTAN FISH MARKET, ALAMANDA PUTRAJAYA



my 28th birthday celebration : cheers!!! 

Can't believe I'm 28 already. The number seems so strange but have to say, 28 is the best number! I born on 12 of April and celebrating my 28th with friends, and with my beloved family..I love my 28th :D


with my officemate>>>LINA
with my officemate>>>>LINA

 

with my officemate>>>>NIZAM

Soooo satisfying.. The Best fish n chips I've ever had!
and eat so many things too! :D burp!







I wish I can celebrate my 28th every year :)
*greedy me*